Intrebari frecvente

  • 01.Cum funcţionează balonul cu aer cald?

    Zborul cu balonul cu aer cald se bazează pe diferența de temperatură a aerului din interiorul și exteriorul acestuia. Folosind arzătoare, aerul este încălzit, iar balonul ia în înălțime. Pentru a coborî, aerul din interior se răcește fie de la sine, fie va fi ventilat prin partea superioară a anvelopei. Când este momentul să aterizeze, aceasta este deschisă complet pentru a ieși aerul cald și a se dezumfla balonul.

  • 02.Când se zboară?

    Dimineața devreme, pentru că condițiile meteo sunt cele mai favorabile, deoarece aerul este rece și vântul mai stabil.
    Mai putem zbura și la apus de soare, dacă condițiile meteo sunt favorabile.
    Pe parcursul zilei soarele care se reflectă din sol, încălzește aerul de deasupra solului, provocând activitate termică și ridicând astfel aerul cald de la sol. Aceasta provoacă instabilitate in aer, ceea ce face dificil controlul altitudinii balonului cu aer cald.
    Vântul la nivelul solului pentru un zbor optim nu trebuie să fie mai puternic de 3-3,5 m/s (aprox. 11-12 km/h).
    Zborul cu balonul cu aer cald este o activitate strict dependentă de condițiile meteorologice.
    Nu efectuăm zboruri în ploaie sau în ninsoare pentru că echipamentul se defectează.
    Nu zburăm în ceață pentru că nu vedem obstacole la nivelul solului.
    Nu putem zbura când sunt curenți termici deoarece pune în pericol decolarea și aterizarea în siguranță.

  • 03.Cum efectuăm o programare pentru zbor?

    Pentru pasagerii care doresc să se plimbe cu balonul cu aer cald este recomandat să se programeze cu 14 zile înaintea zborului. Zborul se efectuează în general în grup de 3-4 pasageri, iar călătoria durează aproximativ o oră. Zborurile depind foarte mult de condițiile meteo de acea cu câteva zile înainte de data stabilită pentru zbor contactăm telefonic clientul pentru informații și detalii referitor la călătorie.

  • 04.Locația de decolare?

    Zboruile cu balonul în general le organizăm în zona orașului Târgu Secuiesc , stațiunea “Băile Fortyogo”. La evenimente și cazuri speciale ne deplasăm contra cost și efectuăm zboruri în locația respectivă.

  • 05.Pot să urmăresc un balon?

    Urmărirea unui balon poate fi distractivă nu numai pentru participanții zborului dar și pentru cei care urmâresc cu vederea de la sol. Întotdeauna siguranța este pe primul loc!
    Dacă alegeți să urmăriți balonul cu vehicolde trebuie să țineți cont de faptul că balonul ar putea ateriza la distanțe semnificative de drumurile publice, ori în zone fără acces rutier. Vă rugăm să respectați proprietățile private folosind doar drumurile publice și să fiți atent la trafic. Știm că baloanele atrag privirile, însă dacă sunteți la volan, vă rugăm să opriți mașina la un loc sigur ca să puteți admira plutirea balonului fără incidente. Dacă ați urmărit un balon până la locul de aterizare, vă rugăm să urmăriți instrucțiunile pilotului și al echipajului.

  • 06.Cine poate pilota un balon cu aer cald?

    Pentru a putea naviga un balon cu aer cald, trebuie să obții licență de pilot de balon de la Autoritatea Aeronautică Civilă, și să ai documente medicală valabilă.

  • 07.În timpul iernii putem să zburăm?

    Da, putem zbura. Baloanele cu aer cald sunt bune pentru a zbura pe vreme rece, pot funcționa în siguranță și mai bine, deoarece există o diferență mai mare de temperatură față de aerul cald din interior, aerul mai greu din exterior ajută la flotabilitatea balonului. În timpul iernii se poate zbura cu balonul cu aer cald și în cursul zilei.

  • 08.Cum să mă îmbrac pentru zbor?

    Recomandăm îmbrăcăminte adecvată în funcție de perioada anului și de vremea din ziua specifică în care zburăm. În funcție de condițiile meteorologice este posibil să aterizăm pe câmpuri umede și noroioase.

  • 09.Cum se umflă balonul cu aer cald?

    Anvelopa balonului este desfășurată la sol și un ventilator cu motor umple balonul cu aer rece. După ce anvelopa este umflată, aerul din interior este încălzit cu ajutorul unui arzător. Balonul se va ridica și apoi înălța de la sol până la 1000 metri sau chiar mai mult, în timp ce aerul va fi încălzit în continuare. De obicei, pasagerii pot participa ca ajutoare la umflarea și dezumflarea balonului, ceea ce îi place mult pentru ei.

  • 10.Câți pasageri sunt în balon?

    Capacitatea nacelei depinde de mărimea anvelopei si de temperatura aerului de afară. Balonul nostru are mărimea de 3.400 de metri cubi. În nacela balonului pot călătorii 4-5 pasageri și un pilot. În limita maximă totală a pasagerilor de 350 de kg + pilotul.

  • 11.Cât de sus zboară balonul?

    Un balon cu aer cald poate ajunge până la 1000 m înălțime. (și mai sus în cazuri speciale). Cu zborurile efectuate la un nivel mai scăzut bucurăm călătorii balonului cu un peisaj cu priveliște mai largă unde pot vedea fauna, viețuitoarele și animalele zonei.

  • 12.Care este viteza de zbor al balonul?

    Baloanele vor zbura cu viteza vântului, distanța parcursă va depinde de aceasta. De exemplu, într-o oră de zbor cu viteza vântului de 3 m/s, distanța parcursă va fi de aproximativ 10 km.

  • 13.Cine poate zbura? Există limită de vârstă?

    Pasagerii zborului cu balonul cu aer cald trebuie să fie într-o formă fizică potrivită pentru zbor. Aceasta înseamnă că pot urca și iese din nacelă, pot sta în piciora timp de o oră și își pot îndoii genunchii pentru a lua poziția de aterizare. Copii trebuie să aibă vârsta minimă împlinită de 6 ani. Copiii sub 16 ani trebuie sa fie însoțiți la zbor de un adult.

  • 14.Sunt asigurată în timpul zborului?

    Avem încheiată asigurare de răspundere civila pentru pasageri și terți, conform reglementărilor UE. Avem asigurare pentru pasagerii noștri ca operator de aeronave comerciale.

  • 15.Am nevoie de declarația pe propria răspundere pentru zbor?

    Da este necesar, înaite de zbor toți pasagerii trebuie să semneze o declaratie pe propria răspundere, și pentru copii sub 16 ani trebuie să semnează parinții/tutore legale. De asemenea pasagerii trebuie să înțeleagă și să urmeze întocmai, toate instrucțiunile date de pilot și să reacționeze rapid la comandă în cazul puțin probabil al unei situații de urgență. Pilotul are datoria de a avea grijă de toți pasagerii și, în cele din urmă, este strict decizia lui dacă cineva poate participa în ziua respectivă la zbor sau nu.

  • 16.Cât durează zborul cu balonul cu aer cald?

    O plimbare cu balonul cu aer cald durează aproximativ o oră, în funcție de condițiile meteorologice și de adecvarea locurilor de aterizare, dar ar trebui să acordați cel puțin trei ore pentru întreaga experiență. Aceasta include informația privind siguranța pilotului, pregătirea și împachetarea balonului, zborul în sine, aterizarea și după aterizare deplasarea la locul decolării.

  • 17.Unde vom ateriza?

    Baloanele cu aer cald nu pot fi conduse, așa că călătoresc în vânt și nu știi niciodată unde exact vei ateriza. Pilotul va începe să caute un loc de aterizare potrivită după aproximativ 45 de minute. Echipajul de la sol va urmări balonul de la sol și sunt pregătiți să ajungă la locul de aterizare.

  • 18.Ce înseamnă zbor ancorat (zbor captiv)?

    Presupune efectuarea unor ridicări cu balonul fără decolarea acestuia într-un zbor liber. În cadrul unor zboruri ancorate, balonul va rămâne în acelaşi loc, efectuînd doar ridicări – coborâri de până la 30 metri. Balonul are 3.400 de metri cubi , pentru umflarea balonul necesita o suprafață de 50 x 50 de m uscat, liber, departe de cabluri și obiecte ascuțite. Această opţiune este recomandată în cadrul unor evenimente speciale, precum: concerte, nunţi, zile de naştere, activităţi teambuilding, expoziții, etc. În cadrul unor zboruri captive, pot fi efectuate circa 10 ridicări timp de o oră, la care pot participa circa 25 de persoane.

  • 19.Ce înseamnă Night Glow?

    Night Glow se organizează seara, când flacăra arzătoarelor va lumina baloanele în întuneric. Baloanele sunt pregătite ca de zbor, însă nu se vor înălța, vor rămâne pe pământ și vor fi luminate. Întunericul nopții le va da strălucire pentru un spectacol de poveste.